Kasza to nasiona zbóż oczyszczone z niejadalnych części ziarna. Kasza jest naturalnym, nieprzetworzonym produktem spożywczym, nie zawierającym żadnych sztucznych substancji konserwujących czy poprawiających smak.
Woda - związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a w stałym stanie skupienia - lodem (Wikipedia).
Dzisiaj mija równo rok, odkąd zaprosiłam Was pierwszy raz na mój blog. Przygotowałam dla Was z tej okazji małe podsumowanie.
Papryka pasuje do mięs, drobiu, ryb, serów i jajek. Z tego względu znajduje ona duże zastosowanie w naszej kuchni i cieszy się coraz większą popularnością.
Pomidor - roślina z rodziny psiankowatych wywodząca się z Ameryki Południowej. Do Europy przywieźli je marynarze hiszpańscy w XVI wieku.
W ostatnich latach cukinia zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność. Zapewne jest tak dlatego, że jest to warzywo niezwykle smaczne, mało kaloryczne i daje wiele możliwości wykorzystania w kuchni.
Cebula spożywana regularnie wzmacnia system odpornościowy i łagodzi wiele dolegliwości. Z jej dobrodziejstw warto korzystać zwłaszcza w okresie zimowym, sprzyjającym przeziębieniom i grypie.
Z ogórków możemy być dumni. Nie tylko dlatego, że te konserwowe w puszkach rozsławiają imię naszej świetnej polskiej kuchni - jako najlepsze - nieomal na całym świecie.
Jeszcze nie tak dawno omijaliśmy agrest szerokim łukiem, sięgając zamiast niego po słodsze owoce. Ale agrest zaczyna wracać do łask, coraz więcej osób szuka przepisów na wykorzystanie agrestu.
Stewia to bardzo ciekawa roślina. Uznzwana jest za naturalny słodzik ziołowy. W Polce jest wciąż mało znana, ale w ostatnim czasie zyskuje na popularności, dzięki swym wyjątkowym właściwościom.
Ryby to jedne z najcenniejszych pokarmów, jakie dała nam natura. Ryby są produktem bardzo cennym w naszej diecie, wciąż jednak niedocenianym.
Lubczyk to bylina z rodziny selerowatych, wywodzi się z południowej Europy i południowo-zachodniej Azji.
Tymianek pospolity jest rośliną leczniczą, wykazuje właściwości bakterio- i grzybobójcze, oraz ogólnie dezynfekujące i przeciwzapalne.
Wszyscy wiemy, że stosowanie odpowiednio dobranych przypraw i ziół jest niezbędne dla poprawy smaku i podniesienia aromatu.
Moje akcesoria kuchenne-forma do robienia czekoladek. W formie tej możemy zrobić również galaretki, zamrozić kostki lodu, upiec małe ciasteczka na jeden kęs.
Czekolada nie jedno ma imię.
Czekoladzie trudno się oprzeć!
Przyprawy używane w kuchniach całego świata od niepamiętnych czasów.