Pyszna marmolada tylko z dwóch składników: jabłka i cukier, bez dodatków żelujących.
Dżem truskawkowy z dodatkiem cynamonu, goździków, świeżego imbiru, mielonej gałki muszkatałowej.
Skórka pomarańczowa gotowana z cukrem i dodatkiem wody, doskonała do takich ciast jak: serniki, makowce, pierniki i wielu innych.
Marynowane połówki śliwek - doskonałe jako dodatek do mięsa i wędlin. Najlepsze do marynowania będą śliwki węgierki.
Ćwiartki gruszek w zalewie z wody, octu, cukru z dodatkiem goździków. Wyśmienite jako dodatek do wędlin, różnego rodzaju mięs, jak i deserów.
Dżem z mirabelek fioletowych bez dodatków żelujących. Dżem jest słodki i jednocześnie kwaskowaty, świetnie się sprawdzi jako dodatek do słodkich ciast.
Kompot na zimę z mirabelek żółtych i fioletowych. Gotowy do picia po rozcieńczeniu z wodą, umili nam nie jeden zimowy obiad.
Pyszny dżem z jabłek i malin bez dodatków żelujących. Dżem jest dość gęsty i świetnie się sprawdzi jako nadzienie do pączków lub rogalików.
Wiśnie w syropie świetnie nadają się do: pączków, rogalików, ciast drożdzowych, kruchych, z różnymi kremami, do deserów, lodów i sałatki owocowej.
Konfitura z truskawek, pachnąca dlatego, że jest z dodatkiem wody różanej i soku świeżo wyciśniętego z limonek. Sok z cytrusów pomaga w gęstnieniu przetworów, a jednocześnie zapobiega rozpadaniu się owoców.