Pierogi nadziewane białym serem - z dodatkiem żółtka, cukru waniliowego i ewentuanie cukru do smaku.
Kluski z gotowanych ziemniaków, białego sera z dodatkiem mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, jajka.
Knedle z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej i jajek - nadziewane śliwką węgierką z dodatkiem cukru.
Kluski z białego sera, gotowanych ziemniaków, z dodatkiem mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i jajek. Najlepiej smakują posypane zrumienioną bułką i polane stopionym masłem.
Parowańce nadziewane białym serem, najlepiej smakują polane słodką śmietanką lub zrumienionym masłem.
Kopytka - należą do grupy potraw mącznych. Wyrabiane są z ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej, lub kaszy manny, jaj, soli.
Ten ziemniaczany specjał ze Śląska jest idealnym dodatkiem do mięs na ciepło, świetnie smakuje z sosem mięsnym jak i grzybowym.