Pyszne szaszłyki, dość pikantne w smaku z cukinii i sera halloumi - wcześniej zamarynowanych: papryka chili, mięta, sok i skórka z cytryny, oliwa z oliwek.
Grillowana cukinia nadziewana serem feta i świeżymi listkami mięty, doprawiona solą, pieprzem, papryką chili w proszku.
Leczo z cukinii, papryki, pomidorów, cebuli, z dodatkiem cienkiej kiełbasy. Najlepiej smakuje podane z pieczywem.
Cukinia obrana ze skórki i pokrojona w kostkę w zalewie: woda, cukier, cukier waniliowy, goździki, sok z cytryny, ocet, miód, cynamon, ziele angielskie.
Pożywne racuszki z cukinii, ztartej na tarce o grubych oczkach z dodatkiem jajka, mąki pszennej, proszku do pieczenia, białego sera.
Zupa krem warzywna: cukinia, cebula, ziemniak, żółta papryka, pomidor, bulion warzywny. Przyprawy: gałka muszkatałowa, oregano, sól, pieprz.
Placki z cukinii: cukinia starta na tarce o grubych oczkach, cebula, czosnek, jajka, jogurt naturalny, mąka pszenna, drobno posiekany koperek, pieprz.
Cukinia faszerowana mielonym mięsem z dodatkiem ryżu, cebuli, białego wina. Posypana tartą bułką i serem żółtym. W podobny sposób można też faszerować kabaczki.