<

Keks

  • Porcje: 12
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 320 kcal
Drukuj

Niektórzy z Was kojarzą pewnie keks z wypiekiem na święta, ja nie mam takich skojarzeń. Keks piekę cały okrągły rok. Zwłaszcza latem, kiedy inne ciasta z masami potrzebują przechowywania w lodówce, keks śmiało wytrzyma bez lodówki kilka dni. Przepis podałam na jedną blaszkę 35x10, ja zawsze robię podwójną porcję na dwie blaszki.

Składniki

Wykonanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, waniliowym i żółtkami.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i bakaliami.
  4. Delikatnie wymieszać masę z pianą z białek i bakaliami z mąką.
  5. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać bułką tartą.
  6. Piec w 180 stopni C ok. 50 minut (do suchego patyczka).

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap