- Porcje: 12
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 50 min
- Kalorie: 320 kcal
Drukuj
Niektórzy z Was kojarzą pewnie keks z wypiekiem na święta, ja nie mam takich skojarzeń. Keks piekę cały okrągły rok. Zwłaszcza latem, kiedy inne ciasta z masami potrzebują przechowywania w lodówce, keks śmiało wytrzyma bez lodówki kilka dni. Przepis podałam na jedną blaszkę 35x10, ja zawsze robię podwójną porcję na dwie blaszki.
Wykonanie
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, waniliowym i żółtkami.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i bakaliami.
- Delikatnie wymieszać masę z pianą z białek i bakaliami z mąką.
- Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać bułką tartą.
- Piec w 180 stopni C ok. 50 minut (do suchego patyczka).