- Porcje: 12
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 60 min
- Kalorie: 380 kcal
Drukuj
Młoda kapusta w maju czy w czerwcu smakuje mi tylko z koperkiem, bez żadnych innych dodatków. W lipcu już nie jest taka młodziutka i wzbogaciłam ją dodatkami. Na sporą główkę kapusty dałam 1/2 kg boczku wędzonego z kiełbasą, marchewkę, cebulę i 1 pomidor. Zazwyczaj jak mam już swoje dojrzałe pomidory to daję 3-4.
Wykonanie
- Kapustę poszatkować, niezbyt drobno, ułożyć w garnku.
- Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni razem z cebulą.
- Dodać do kapusty listek, ziele, podsmażoną cebulę z boczkiem, pomidor bez skórki, pokrojony.
- Dodać tyle wody aby zakryła kapustę i gotować do miękości.
- Roztopić na patelni masło, dosypać mąkę, przesmażyć, dodać do kapusty, zagotować.
- Na koniec dodać pokrojony koperek.