<

Ogórki małosolne

  • Porcje: 10
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 25 kcal
Drukuj

Na ogórki małosolne najlepiej wybierać ogórki gruntowe, młode, twarde. Dobrze jest je zalać zimną wodą na kilka godzin wtedy stracą goryczkę. Kiedyś przed jakimś weselem pomagałam kucharce i podejrzałam jak ta pani dolewała ocet do wody, też tak robię, ogórki są naprawdę chrupkie. Nie wiem dlaczego, ale ogórki małosolne kojarzą mi się zawsze z pajdą chleba ze swojskim smalcem.

Składniki

Wykonanie

  1. Ogórki zalać zimną wodą na kilka godzin.
  2. Dokładnie umyć, można odciąć końcówki (szybciej ukisną).
  3. Ułożyć ciasno w garnku lub naczyniu kamionkowym.
  4. Dodać koper (opłukany pod bieżącą wodą), czosnek obrany i chrzan.
  5. Zagotować wodę z solą i octem, gorącym płynem zalać ogórki.
  6. Zalewy ma być tyle aby ogórki były przykryte (na 2 kg ogórków 2 porcje)
  7. Przykryć naczynie, obciążyć przykrywkę.
  8. Ogórki najlepsze są na 2-3 dzień (ja podjadam, ledwie ostygnie woda).

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap