- Porcje: 14
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 40 min
- Kalorie: 280 kcal
Drukuj
Warstwy ciasta (czekoladowy spód i warstwę sernikową) pieczemy jedna po drugiej, ale przygotowanie ciasta zacznijcie od musu truskawkowego aby zaczął się już studzić i gęstnieć podczas gdy będziecie piekli swoje sernikobrownie. Przepis znalazłam na blogu "Kwestia Smaku", ja zdążyłam zrobić jeszcze mus ze świeżych truskawek, ale możecie śmiało robić z mrożonych.
Składniki
SKŁADNIKI - SPÓD BROWNIE
Wykonanie
- MUS TRUSKAWKOWY
- Zagotować 400 ml wody na galaretkę, odstawić z ognia, wsypać proszek i odczekać kilka minut.
- Następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki.
- Świeże truskawki pokroić na plasterki, włożyć do rondelka, dodać cukier i gotować na większym ogniu, co chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać, będą otoczone gęstym sosem.
- Truskawki mrożone rozmrozić w rondelku, dodać cukier, zagotować, gotować ok. 3 minuty, rozdrobnić blenderem niezbyt dokładnie.
- Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić (można wstawić do lodówki).
- Gdy galaretka będzie już zimna dodać do niej jogurt i wymieszać.
- SPÓD BROWNIE
- Małą kwadratową foremkę o boku 20 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby papier sięgał ponad brzeg foremki.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
- Masło pokroić na kawałki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztopić mieszając.
- Odstawić z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy.
- W odzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać.
- Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować krótko na gładką masę.
- Dodać mąkę, przesianą przez sitko i krótko zmiksować na jednolite ciasto.
- Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika, piec ok. 19 minut.
- Wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
- MASA SEROWA
- Zmiksować twaróg z budyniem (w proszku) i cukrem, do połączenia się składników.
- Dodać jajko i jeszcze raz zmiksować.
- Wyłożyć na spód brownie, blaszkę owinąć z boków i od spodu folią aluminiową i piec ok. 20-25 minut do zastygnięcia masy serowej. Wyjąć i ostudzić.
- Na ostudzoną masę serową wyłożyć tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godziny lub na całą noc).
- Pokroić na porcje i udekorować truskawkami.