- Porcje:
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 5 min
- Kalorie: 11 kcal
Drukuj
Na ogórki konserwowe wybierajmy raczej małe ogóreczki. Nie podam Wam dokładnie ile ogórków potrzeba na ile słoików, bo to zależy od wielkości ogórków, małych włożycie znacznie więcej niż dużych. Kiedyś zawsze gotowałam zalewę i studziłam, ale nie widzę różnicy między gotowaną i nie, więc szkoda czasu na gotowanie i studzenie. Przepis dostałam od mojej siostry Ewy.
Wykonanie
- Słoiki i nakrętki dokładnie umyć, wyparzyć (można w piekarniku 15 minut 125 stopni)
- Ogórki umyć (można wcześniej namoczyć w zimnej wodzie będą chrupiące).
- Na dno każdego słoika (pojemność 0,9l) włożyć: 5 plasterków marchewki obranej, kawałek chrzanu, 2 ziarna ziela angielskiego, ząbek czosnku, kilka małych gałązek kopru.
- Ułożyć ogórki w słoiku.
- Składniki zalewy zagotować (ja nie gotuję) i wystudzić.
- Zalać ogórki zalewą - powinny być przykryte, słoiki zakręcić.
- Na dnie dużego garnka ułożyć ściereczkę, wstawić słoiki, zalać wodą do 2/3 wysokości słoików.
- Zagotować, od chwili wrzenia gotować 3-5 minut (zależy od wielkości ogórków).