<

Ogórki konserwowe

  • Porcje:
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 5 min
  • Kalorie: 11 kcal
Drukuj

Na ogórki konserwowe wybierajmy raczej małe ogóreczki. Nie podam Wam dokładnie ile ogórków potrzeba na ile słoików, bo to zależy od wielkości ogórków, małych włożycie znacznie więcej niż dużych. Kiedyś zawsze gotowałam zalewę i studziłam, ale nie widzę różnicy między gotowaną i nie, więc szkoda czasu na gotowanie i studzenie. Przepis dostałam od mojej siostry Ewy.

Składniki

Wykonanie

  1. Słoiki i nakrętki dokładnie umyć, wyparzyć (można w piekarniku 15 minut 125 stopni)
  2. Ogórki umyć (można wcześniej namoczyć w zimnej wodzie będą  chrupiące).
  3. Na dno każdego słoika (pojemność 0,9l) włożyć: 5 plasterków marchewki obranej, kawałek chrzanu, 2 ziarna ziela angielskiego, ząbek czosnku, kilka małych gałązek kopru.
  4. Ułożyć ogórki w słoiku.
  5. Składniki zalewy zagotować (ja nie gotuję) i wystudzić.
  6. Zalać ogórki zalewą - powinny być przykryte, słoiki zakręcić.
  7. Na dnie dużego garnka ułożyć ściereczkę, wstawić słoiki, zalać wodą do 2/3 wysokości słoików.
  8. Zagotować, od chwili wrzenia gotować 3-5 minut (zależy od wielkości ogórków).

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap