<

Ogórki kiszone

  • Porcje:
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 11 kcal
Drukuj

Ogórki kiszone w mojej spiżarni zajmują najwięcej miejsca. W zimie wykorzystuję je do zupy ogórkowej, do sałatek, jako dodatek do obiadu, czy do kanapki. Podstawą dobrych ogórków kiszonych jest jakość ogórków, najlepsze będą młode, twarde, świeżo zebrane i nienawożone. Chyba każdy ma swoje ulubione dodatki, które wkłada do słoika. Moja mama daje liście wiśni i porzeczki czarnej (ja też daję). Co roku mam zamiar jeszcze dać liście dębu, ale jakoś w pobliżu żadnych dębów nie ma. Dzięki liściom ogórki nie ulegną zepsuciu i zachowają jędrność.

Składniki

Wykonanie

  1. Ogórki umyć, osączyć, pozostawić, aby obeschły.
  2. Z wody i soli ugotować zalewę (ja nie gotuję), ostudzić.
  3. Liście umyć, osączyć, koper opłukać na sicie.
  4. Chrzan umyć, pokroić na małe kawałki, czosnek obrać.
  5. Ogórki wkładać do słoików, wraz z dodatkami.
  6. Zalać ostudzonym roztworem soli.
  7. Zakręcić nakrętkami i pozostawić 3-4 dni w temperaturze pokojowej, następnie przenieść do chłodnej, ciemnej piwnicy.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap