<

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 308 kcal
Drukuj

Ja dałam mięso wieprzowe, ale sprawdzi się tutaj również cielęcina czy jagnięcina. Farsz nadaje się również do nadziewania i zapiekania papryki. Przeważnie za jednym zamachem robię 2 lub 3 porcje, farsz można również zamrozić i wtedy mamy błyskawicznie danie np. na kolację. Młodych cukinii nie musimy obierać, ja jak zwykle się spóźniłam i mi trochę przerosły, więc obrałam je ze skóry.

Składniki

Wykonanie

  1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć nasiona.
  2. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać mięso, przesmażyć.
  4. Podlać winem, dodać sól i pieprz, dusić ok. 10 minut.
  5. Mięso mieszać z ryżem, jajkiem i połową sera.
  6. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić.
  7. Cukinie napełnić farszem, ułożyć w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu.
  8. Posypać serem i tartą bułką, podlać wodą.
  9. Przykryć naczynie, piec 30 minut w 180 stopni C.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap