- Porcje: 10
- Czas przygotowania: 60
- Pieczenie: 15 min
- Kalorie: 69 kcal
Drukuj
Wybieramy na sałatkę ogórki gruntowe, dość duże, ale nie przerośnięte. Sałatka jest bardzo prosta, może przerażać trochę to szatkowanie na plasterki, ale jeśli posłużycie się szatkownicą, to poradzicie sobie z tym błyskawicznie. Przepisów na tę sałatkę jest bardzo dużo. Jednym smakuje z cebulą, innym z marchewką, czy papryką. Zalewy też są różne, mniej czy bardziej słodkie, lub kwaśne.
Wykonanie
- Ogórki dokładnie umyć i osączyć.
- Pokroić na cienkie plasterki, razem ze skórką.
- Posolić, dokładnie przemieszać i zostawić na trzy godziny, (można co jakiś czas przemieszać).
- Zagotować składniki zalewy, na gotującą wrzucić ogórki wraz z sokiem jaki puściły.
- Zagotować i gotować aż zmienią kolor.
- Nakładać gorące, do czystych i suchych słoików, zakręcić, słoików nie pasteryzować.