<

Leczo z pomidorów na zimę

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 78 kcal
Drukuj

Robiąc to leczo pierwszy raz, dałam tyle przypraw ile jest w przepisie, ale jak dla mnie to było zdecydowanie za ostre. Jeśli nie lubicie ostrych smaków proponuję czilli i pieprz dodawać stopniowo. Leczo jest idealne na szybki obiad, wstawiacie wodę na makaron w tym czasie kroicie na paski pierś i podsmażacie, łączycie z sosem i macie obiad w 15 minut. Z tej porcji wychodzi 6 słoików 0,9l. Przepis mam od mojej bratowej Kasi.

Składniki

Wykonanie

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paseczki i dusić wraz z pomidorami ok. 30 minut.
  3. Dodać ananasa pokrojonego w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kukurydzę.
  4. Dodać wszystkie przyprawy (jeśli nie lubicie ostrych smaków to ostrożnie z czilli i pieprzem).
  5. Dusić następne 30 minut (czas duszenia zależy czy lubicie warzywa bardziej twarde, czy rozgotowane).
  6. Pod koniec duszenia dajemy cukier i ocet.
  7. Na koniec dodać mąkę rozrobioną z sokiem z ananasa, zagotować.
  8. Nakładać w słoiki, pasteryzować 15 minut.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap