- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 20
- Pieczenie: 40 min
- Kalorie: 188 kcal
Drukuj
Przepis na tartę leżał w szufladzie blisko 15 lat i nigdy jej nie piekłam. Zawsze było mi nie po drodze, a to nie miałam formy do pieczenia tarty, albo nie miałam gruszek. Teraz żałuję, że nigdy jej nie piekłam, bo tarta jest przepyszna. Następnym razem wypróbuję z brzoskwiniami.
Wykonanie
- Składniki na ciasto zagnieść z 3 łyżkami zimnej wody.
- Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
- Wylepić ciastem formę do tarty lub tortownicę, wysmarowaną tłuszczem.
- Spód ponakłuwać widelcem, piec 15 minut w 200 stopno C.
- Owoce obrać, pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny, ułożyć na cieście.
- Śmietankę roztrzepać z jajkami, wymieszać z cukrem, oraz mąką ziemniaczaną.
- Zalewą polać pokryte owocami ciasto.
- Piec ok. 25 minut w 190 stopni C.
- Tartę lekko wystudzić, wierzch można oprószyć cukrem pudrem.