<

Tarta z jabłkami i gruszkami

  • Porcje: 6
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 188 kcal
Drukuj

Przepis na tartę leżał w szufladzie blisko 15 lat i nigdy jej nie piekłam. Zawsze było mi nie po drodze, a to nie miałam formy do pieczenia tarty, albo nie miałam gruszek. Teraz żałuję, że nigdy jej nie piekłam, bo tarta jest przepyszna. Następnym razem wypróbuję z brzoskwiniami.

Składniki

Wykonanie

  1. Składniki na ciasto zagnieść z 3 łyżkami zimnej wody.
  2. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Wylepić ciastem formę do tarty lub tortownicę, wysmarowaną tłuszczem.
  4. Spód ponakłuwać widelcem, piec 15 minut w 200 stopno C.
  5. Owoce obrać, pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny, ułożyć na cieście.
  6. Śmietankę roztrzepać z jajkami, wymieszać z cukrem, oraz mąką ziemniaczaną.
  7. Zalewą polać pokryte owocami ciasto.
  8. Piec ok. 25 minut w 190 stopni C.
  9. Tartę lekko wystudzić, wierzch można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap