<

Papryka marynowana

  • Porcje: 10
  • Czas przygotowania: 90
  • Pieczenie: 8 min
  • Kalorie: 26 kcal
Drukuj

Koniec lata i początek jesieni to idealny moment na zrobienie papryki marynowanej. Dla wyostrzenia smaku do papryki słodkiej dodaję po kilka strąków papryki chili na słoik. Wybieram raczej papryki różnokolorowe, w zimie przydają mi się do różnych, kolorowych dekoracji. W tym roku przerobiłam 5 kg papryki słodkiej, do tego dołożyłam 1 kg ostrej, do tego zrobiłam 3 porcje zalewy i wyszło mi 10 słoików 0,9l.

Składniki

Wykonanie

  1. Składniki zalewy połączyć i zagotować.
  2. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski lub na ćwiartki.
  3. Do każdego słoika włożyć po dwa liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
  4. Paprykę wkładać do słoików, zalać zalewą, do każdego słoika wlać 1 łyżkę oliwy.
  5. Słoiki zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować przez 8 minut (od momentu zagotowania).

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap