- Porcje: 10
- Czas przygotowania: 90
- Pieczenie: 8 min
- Kalorie: 26 kcal
Drukuj
Koniec lata i początek jesieni to idealny moment na zrobienie papryki marynowanej. Dla wyostrzenia smaku do papryki słodkiej dodaję po kilka strąków papryki chili na słoik. Wybieram raczej papryki różnokolorowe, w zimie przydają mi się do różnych, kolorowych dekoracji. W tym roku przerobiłam 5 kg papryki słodkiej, do tego dołożyłam 1 kg ostrej, do tego zrobiłam 3 porcje zalewy i wyszło mi 10 słoików 0,9l.
Wykonanie
- Składniki zalewy połączyć i zagotować.
- Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski lub na ćwiartki.
- Do każdego słoika włożyć po dwa liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
- Paprykę wkładać do słoików, zalać zalewą, do każdego słoika wlać 1 łyżkę oliwy.
- Słoiki zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować przez 8 minut (od momentu zagotowania).