- Porcje: 4
- Czas przygotowania: 15
- Pieczenie: 5 min
- Kalorie: 126 kcal
Drukuj
Pierwszy raz jadłam taką sałatkę u mojej koleżanki Ani kilka lat temu (bardzo mi smakowała). Już nie pamiętam czy u Ani sos był bardziej czosnkowy czy mniej, ale możecie zrobić taki jaki lubicie najbardziej. Majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym, lub jogurtem greckim. Sałatka świetnie się sprawdzi czy to na kolację, czy na drugie śniadanie.
Wykonanie
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni, aż się zrumieni (odstawić do wystudzenia).
- Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, gotować 3-5 minut.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Większe pomidorki przekroić na połowki, małe mogą być w całości.
- Majonez wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
- Układać na półmisku zimny brokuł, posypać serem, polać sosem czosnkowym, posypać słonecznikiem, obłożyć pomidorkami.