- Porcje: 20
- Czas przygotowania: 40
- Pieczenie: 80 min
- Kalorie: 239 kcal
Drukuj
Szukałam jakiegoś przepisu na ciasto z malinami, ale nie chciałam, aby to było coś na zimno z galaretką. Znalazłam super przepis na blogu http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka. Bardzo podoba mi się to ciasto, bo prace nad nim można rozłożyć na 2 dni i wtedy wydaje się mniej pracochłonne. Jednego dnia robię ciasto i zamrażam, a drugiego ubijam pianę, układam owoce i piekę. Chciałam jeszcze zrobić z żółtymi malinami w różowej piance, nie wiem tylko czy mi maliny nie zmarzną dzisiejszej nocy.
Wykonanie
- Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta.
- Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
- Podzielić na 2 częśći - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (tą czynność można zrobić dzień wcześniej).
- Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem.
- Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
- Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut, odstawić do wystudzenia.
- Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka.
- Po ubiciu na sztywno, powoli, wsypywać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając.
- Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
- Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
- Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę, wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry lekko wciskając w pianę).
- Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
- Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 30 - 40 minut.
- Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.