<

Gołąbki z ryżem i mięsem

  • Porcje: 18
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 173 kcal
Drukuj

Długo nie mogłam się odważyć aby zrobić samodzielnie gołąbki, to danie wydawało mi się nadzwyczaj pracochłonne. Teraz widzę, że było pracochłonne tylko w wykonaniu mojej mamy. Mama gotuje mięso na gołąbki, mieli je przez maszynkę i gołąbki dusi w tym rosole z mięsa. Dla mnie to za dużo roboty, ja mam rosół z poprzedniego dnia, a Pani na stoisku mięsnym zmieli nam każdy kawałek mięsa jaki wybierzemy. Każdy pewnie ma jakiś sprawdzony, ulubiony przepis na gołąbki i sos do nich. Jedni wolą bardzo pomidorowy, inni mniej, niektórzy zagęszczają sos mąką i śmietaną, a inni wolą "czysty". Mój jest zabielony, zagęszczony i średnio pomidorowy.

Składniki

Wykonanie

  1. Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć do garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu).
  2. Wyjmować liście z garnka po jednym co ok. 1 minutę (trzeba patrzeć czy liść jest elastyczny).
  3. Ryż ugotować na sypko.
  4. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć.
  5. Wymieszać razem mięso, ryż, połowę cebuli, doprawić przyprawami.
  6. Na każdy liść położyć porcję mięsa, złożyć do środka lewą i prawą stronę liścia, ściśle zawinąć.
  7. Dno garnka, najlepiej szerokiego wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki.
  8. Zalać rosołem, tak aby gołąbki były przykryte, dodać marchewkę (startą na tarce o grubych oczkach), drugą połowę cebuli przesmażonej, listek laurowy i ziele angielskie.
  9. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu aż kapusta będzie mięka ok. 1,5 godziny.
  10. W trakcie gotowania dołożyć przecier pomidorowy.
  11. Wywar z gołąbków przelać do innego naczynia, dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, doprawić do smaku.
  12. Zalać gołąbki, zagotować, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos się równomiernie rozprowadził.
  13. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap