<

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

  • Porcje: 24
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 45 min
  • Kalorie: 313 kcal
Drukuj

Mój rabarbar nie rósł na wiosnę, nie rósł latem, wyrósł mi dopiero na jesień. Zaczęłam szukać jakiegoś przepisu na ciasto z wykorzystaniem rabarbaru. Znalazłam na blogu Moje Wypieki, wprawdzie było to ciasto z truskawkami, ale z rabarbarem też jest pyszne. Jeszcze nie próbowałam osobiście, ale podobno, ciasto wspaniale się piecze również z mrożonymi owocami - owoców nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto. Ciasto należy piec trochę dłużej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka.

Składniki

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
  3. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę.
  4. Dodać szczyptę soli, dalej ucierając.
  5. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.
  6. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
  7. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
  8. Na ciasto wyłożyć owoce (truskawki przekrojone, rozcięciami ku górze, lub rabarbar pokrojony w kostkę.
  9. Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki, równomiernie posypać ciasto.
  10. Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap