<

Ciasto marchewkowe

  • Porcje: 18
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 250 kcal
Drukuj

Przepisów na ciasto marchewkowe mam kilka, leżą sobie spokojnie, już od wielu lat (już nawet nie pamiętam skąd je mam), ale nigdy tych ciast jeszcze nie piekłam. W tym roku marchewka wyjątkowo mi obrodziła i mam zamiar te wszystkie marchewkowe przepisy wypróbować. Zaczęłam od tego najbardziej prostego. Ciasto pyszne, wilgotne i miękkie nawet trzeciego dnia po upieczeniu. Smakuje trochę jak piernik, marchewka prawie niewyczuwalna.

Składniki

Wykonanie

  1. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
  3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  4. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na koniec dodać marchewkę, wymieszać na jednolitą masę.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wyłożyć masę.
  6. Piec w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
  7. Można  ciasto posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap