- Porcje: 18
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 60 min
- Kalorie: 280 kcal
Drukuj
Tak do końca to nie jestem pewna, co do tej nazwy ciasta. Przepis dostałam od mojej bratowej Kasi, bardzo dawno temu i było to ciasto bez nazwy. Pomyślałam, że skoro są tutaj płatki migdałowe to niech to będzie migdałowiec. Jeśli znacie to ciasto pod inną nazwą to podzielcie się tą iformacją.
Wykonanie
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka, zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 4 równe części, wałkować cienkie placki.
- Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, podzielić na 4 części.
- Każdy placek smarować jedną częścią ubitych białek i piec na złoto (ok. 15 minut).
- Mleko z puszki rozkręcić z masłem na jednolitą masę.
- Wystudzone placki smarować kolejno masą i posypywać płatkami migdałowymi.