Napoleonka w moim wykonaniu jest przełożona kremem budyniowym. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Z tej porcji wychodzą cztery placki, czyli dwa ciasta. Jeśli chcecie zrobić tylko jedno ciasto, wszystkie składniki dzielicie na pół.
Składniki
Wykonanie
Mąkę z margaryną posiekać, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części, wałkować cienkie placki.
Placki wkładać do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i piec ok. 15 minut każdy (do zrumienienia).
Z litra zimnego mleka odlać 1 szklankę i zmiksować ją z mąką i żółtkami.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Na gotujące mleko wlewać powoli mieszankę mąki i żółtek, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy.
Gotowy, gorący budyń podzielić na 2 części, jedną część wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim, druga część budyniu między następne dwa płaty ciasta.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.