<

Napoleonka

  • Porcje: 24
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 348 kcal
Drukuj

Napoleonka w moim wykonaniu jest przełożona kremem budyniowym. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Z tej porcji wychodzą cztery placki, czyli dwa ciasta. Jeśli chcecie zrobić tylko jedno ciasto, wszystkie składniki dzielicie na pół.

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę z margaryną posiekać, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto.
  2. Ciasto podzielić na 4 części, wałkować cienkie placki.
  3. Placki wkładać do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i piec ok. 15 minut każdy (do zrumienienia).
  4. Z litra zimnego mleka odlać 1 szklankę i zmiksować ją z mąką i żółtkami.
  5. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
  6. Na gotujące mleko wlewać powoli mieszankę mąki i żółtek, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy.
  7. Gotowy, gorący budyń podzielić na 2 części, jedną część wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim, druga część budyniu między następne dwa płaty ciasta.
  8. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap