<

Szarlotka keksowa

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 25
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 270 kcal
Drukuj

Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy i tam pisało szarlotka keksowa, ale kilka razy już spotkałam się z nazwą szarlotka biszkoptowa. W przepisie jest, aby ubić całe jajka, ja z obawy przed zakalcem, odzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywną pianę. Wtedy mam pewność, że ciasto wyrośnie tak jak trzeba, będzie miękie i pulchne. Możecie wlać do ciasta kilka kropel aromatu, lub wsypać cynamon (wedle upodobań).

Składniki

Wykonanie

  1. Jabłka obrać, pokroić w grube plastry lub ćwiartki.
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
  3. Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając dodawać po jednym żółtku.
  4. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rozpuszczony i schłodzony tłuszcz.
  5. Całość dokładnie wymieszać, dodać pokrojone jabłka, ewentualnie aromat.
  6. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić, wyłożyć masę.
  7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 50 minut (do suchego patyczka).
  8. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap