<

Rogale marcińskie z makowym farszem

  • Porcje: 25
  • Czas przygotowania: 180
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 240 kcal
Drukuj

Rogale marcińskie robiłam pierwszy raz. Z braku czasu wybrałam najłatwiejszy i najszybszy przepis (tak mi się wtedy wydawało). Rogale są pyszne, niestety dosyć pracochłonne, następnym razem wypiek rogali rozłożę sobie na dwa dni. Jednego dnia przygotuję farsz, a drugiego ciasto i pieczenie. Jak myślicie, czy muszę czekać rok na następny wypiek rogali? bo został mi farsz i mam zamiar wypróbować teraz inne ciasto. W przepisie, zdecydowanie za dużo było farszu do tej ilośći ciasta, chociaż kładłam go dość sporo. Z tej porcjii wyszło mi 25 rogalików, ciasto wałkowałam dość cienko. Rogale robiłam oczywiśćie na rogalomanii, a przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.

Składniki

Wykonanie

  1. Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny.
  2. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto.
  3. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą.
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy 1 L wrzątku, wstawiamy na 30 minut na najmniejszy ogień (woda w maku powinna tylko lekko "mrugać").
  6. Śmietanę wraz z pokrojoną wanilią gotujemy na najmniejszym ogniu przez 8 minut, odstawiamy.
  7. Bardzo dokładnie odsączony mak przepuszczamy 2 razy przez maszynkę, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, masło i stale mieszając, przesmażamy na niewielkim ogniu (lubi się przypalić).
  8. Dodajemy ugotowaną śmietankę i mieszając, smażymy razem, aż masa makowa nabierze odpowiedniej gęstości.
  9. Do ciepłej masy dodajemy przygotowane bakalie, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i, gdy trzeba, lekko doprawiamy.
  10. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy na stolnicy, kroimy w zgrabne trójkąty i od razu smarujemy letnią masą makową, ciasno zwijamy, składamy rożki ku sobie i układamy, w sporych odstępach, na wysmarowanej tłuszczem blasze.
  11. Odstawiamy w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce.
  12. Gdy po 15-20 minutach rogale wyrosną, smarujemy je jajkiem rozmieszanym z wodą i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  13. Pieczemy 20-30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości rogali) w tem. 160 stopni C.
  14. Jeszcze ciepłe rogale polać lukrem, posypać orzechami, lub skórką pomarańczową.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap