<

Chałwowiec

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 470 kcal
Drukuj

Jestem wielką miłośniczką chałwy i to ciasto bardzo mi smakuje. Możemy je przygotować na dwa sposoby: zrobić w tortownicy i na wierzch dać owoce z galaretką. Miłośnicy tupperware, posiadający lilianę, mogą zrobić ciasto w tej właśnie formie. Z tej porcji wyjdzie liliana i mała foremka np. jagodowy książe.

Składniki

Wykonanie

  1. W 1/2 szklanki zimnego mleka namoczyć żelatynę, zamieszać, odstawić aż napęcznieje.
  2. Zagotować 1 szklankę mleka i zalać żelatynę, mieszać aż do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.
  3. Rozkręcić mikserem masło z cukrem pudrem, następnie dodawać po kawałku chałwę, żółtka i cukier waniliowy.
  4. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy, połączyć z ostudzoną żelatyną.
  5. Jeśli robicie w tortownicy, możecie na spód ułożyć biszkopty, na to masa chałwowa, owoce i na wierzch galaretka.
  6. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
  7. Jeśli zrobicie w lilianie (forma tupperware), to galaretkę z owocami dajecie na spód i na to masa chałwowa.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap