<

Pierniki z bakaliami

  • Porcje: 10
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 16 min
  • Kalorie: 390 kcal
Drukuj

Pierniki z bakaliami piekę już od kilku lat i zawsze wszystkim smakują. Przepis pochodzi z ulotki promocyjnej Tupperware na grudzień 2012. W przepisie jest, że z porcji wychodzi 20 pierników, mi wychodzi ok. 40, może cieniej wałkuję i mam mniejsze foremki. Bakalie możecie wybrać dowolne. Jeśli nie macie żadnego urządzenia do rozdrabniania, to kroicie bakalie na desce. Pierniki po upieczeniu są miękkie, później twardnieją, a po jakimś czasie znowu miękną.

Składniki

Wykonanie

  1. Bakalie rozdrobnić w Multi Rozdrabniaczu (Tupperware), lub w innym urządzeniu do rozdrabniania.
  2. Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce.
  3. Dodać miód, miękie masło, na koniec jajko.
  4. Wyrobić ciasto tak, by było zwarte, nielepiące się do rąk.
  5. Gęstość ciasta regulować poprzez dodanie mleka lub mąki.
  6. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 6 mm, wyciąć  ciasteczka foremkami do ciastek.
  7. Piec 16 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap