<

Makowiec Sułtański

  • Porcje: 24
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 294 kcal
Drukuj

Napisała do mnie Asia, z prośbą o przepis na makowiec z gotową masą makową i bez drożdży. Ten przepis jest bez drożdży i śmiało można go robić z gotową masą makową. Jeśli ktoś chce przygotować własną masę to oczywiście może to zrobić. Z tego przepisu piekłam jeszcze taki oto makowiec: Z połowy składników zagniatałam ciasto, wykładałam na blaszkę, na to gotowa masa makowa i piekłam ok. 30 minut. W tym czasie ubijałam białka z 5 jajek (3 miałam z ciasta, 2 dokładałam jeszcze) ze szklanką cukru i szczyptą soli i wykładałam na podpieczone ciasto. Piekłam jeszcze ok. 20 minut, aż białka się zarumieniły. Niestety na dzień dzisiejszy nie posiadam zdjęć tych moich wypieków, ale postaram się to nadrobić jak najszybciej. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji "100 Nowych Ciast".

Składniki

Wykonanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.
  2. Dodać żółtka, cukier puder, zagnieść kruche ciasto (jeżeli jest za suche - dodać kwaśnej śmietany).
  3. Podzielić ciasto na dwie części, schłodzić w lodówce.
  4. Mak sparzyć i zemleć.
  5. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki.
  6. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta.
  7. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
  8. Po upieczeniu i ostudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap