Napisała do mnie Asia, z prośbą o przepis na makowiec z gotową masą makową i bez drożdży. Ten przepis jest bez drożdży i śmiało można go robić z gotową masą makową. Jeśli ktoś chce przygotować własną masę to oczywiście może to zrobić. Z tego przepisu piekłam jeszcze taki oto makowiec: Z połowy składników zagniatałam ciasto, wykładałam na blaszkę, na to gotowa masa makowa i piekłam ok. 30 minut. W tym czasie ubijałam białka z 5 jajek (3 miałam z ciasta, 2 dokładałam jeszcze) ze szklanką cukru i szczyptą soli i wykładałam na podpieczone ciasto. Piekłam jeszcze ok. 20 minut, aż białka się zarumieniły. Niestety na dzień dzisiejszy nie posiadam zdjęć tych moich wypieków, ale postaram się to nadrobić jak najszybciej. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji "100 Nowych Ciast".