- Porcje: 24
- Czas przygotowania: 60
- Pieczenie: 25 min
- Kalorie: 490 kcal
Drukuj
Ten makowiec tylko wygląda na pracochłony, w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Biszkopt możemy upiec wcześniej, maku nie musimy mielić (jest do kupienia w sklepach, sypki już mielony). Nie musimy go sparzać, bo sparzy się w trakcie smażenia. Makowiec ten możemy również zrobić z gotowej masy makowej. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji "100 Nowych Ciast".
Wykonanie
- Upiec cienki biszkopt jasny z 3 lub 4 jajek.
- Wszystkie składniki masy I dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy (maku nie trzeba sparzać, można kupić gotowy mielony).
- Żelatynę z II masy rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnią żelatynę, wymieszać.
- Mleko z III masy zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus.
- PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt - masa I - masa II - masa III - polewa.