- Porcje: 90
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 60 min
- Kalorie: 540 kcal
Drukuj
Orzeszków nie piekłam już może z 10 lat, a może jeszcze dłużej. Ostatnio często spotykałam się z przepisem na orzeszki pieczone w patelni, ja piekę w piekarniku w pojedyńczych foremkach. Foremki do kupienia w każdym sklepie z gospodarstwem domowym. Przepis mam od mojej siostry Małgosi. Z tej porcji wyszło mi 180 połówek, czyli 90 całych orzeszków.
Wykonanie
- Margarynę rozpuścić, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta, zagnieść.
- Foremki na orzeszki delikatnie posmarować olejem, wylepić ciastem (niezbyt grubo).
- Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Mleko w puszcze ugotować ok. 2,5 godziny.
- Masło utrzeć z przestudzonym mlekiem (lub masą kajmakową), dodać kakao i spirytus do smaku.
- Nadziewać masą połówki orzechów i sklejać w pary.