- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 10 min
- Kalorie: 54 kcal
Drukuj
Każda gospodyni ma pewnie własny sprawdzony przepis na tę wyborną zupę. Kilka lat temu szukałam prostego przepisu na barszczyk i znalazłam w książsce Siostry Anastazji. Poradzi sobie z tym przepisem nawet bardzo początkująca gospodyni. Barszczyk świetnie się sprawdzi również w ciągu roku, także do popijania dań mięsnych: pierogi z mięsem, kapustą, krokiety.
Wykonanie
- Buraczki, marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, ziele, liść, sól, cukier.
- Zalać wszystko gotującym rosołem lub gotującą wodą (wtedy z kostką rosołową).
- Dodać kwasku (można dodać trochę wody z ogórków kiszonych, ale wtedy zmniejszamy ilość kwasku).
- Zostawić na noc, na drugi dzień lekko zagotować, scedzić (można buraczki zalać jeszcze raz wodą i zagotować).
- Barsz doprawić, ma być pikantny.