<

Piernik Bakaliowy

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 25
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 330 kcal
Drukuj

Piernik bakaliowy robi się dokładnie tak jak keks, tylko dodatkowo dodajemy miód i przyprawę do piernika. Ilość i rodzaj bakalii według uznania. By bakalie nie opadły na dno ciasta, można obtoczyć je w odrobinie mąki. Z tej porcji wychodzi jedna spora keksówka, ja przeważnie robię dwie porcje. Piernik świetnie będzie smakował jeszcze na Nowy Rok, można go też zamrozić. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.

Składniki

Wykonanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodając po jednym żółtku.
  2. Dodać miód, oliwę, mąkę zmieszaną z sodą i przyprawą, kwaśne mleko (lub śmietanę) i bakalie.
  3. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z masą, lekko wymieszać, wlać do wąskiej podłużnej formy.
  4. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 170-180 stopni C.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap