<

Faworki drożdżowe

  • Porcje: 18
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 30 min
  • Kalorie: 511 kcal
Drukuj

Karnawał to czas smażenia faworków. Mam kilka przepisów na faworki, dzisiaj wybrałam dla Was ten najłatwiejszy (tak mi się wydaje). Jeśli nie lubicie obijać ciasta faworkowego wałkiem, to ten przepis Wam się spodoba. Ciasto jest z dodatkiem drożdży i nie wymaga tego tłuczenia. Z tej porcji wyszło mi 130 faworków. Ciasto wałkowałam cieniutko, bo w trakcie robienia faworki jeszcze urosną. Przepis pochodzi z książki "365 obiadów" Marty Krawczyk.

Składniki

Wykonanie

  1. Masło roztopić, drożdże wymieszać z mlekiem, połączyć z mąką .
  2. Dodać jajka i cukier, zagnieść ciasto, włożyć na dwie godziny do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić w ukośne pasy, rozciąć wzdłuż przez środek (nie do końca).
  4. Przez otwór przewinąć jeden koniec i przeciągnąć.
  5. Smażyć w głębokim gorącym oleju, po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap