- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 15
- Pieczenie: 50 min
- Kalorie: 44 kcal
Drukuj
Krupnik to chyba najstarsza zupa w Polsce i jedna ze zdrowszych, bo jest serwowana w szpitalach i zalecana przy różnych dietach. Pewnie dlatego, że jest mało kaloryczna i lekkostrawna. Najchętniej sięgamy po tę zupę w miesiącach jesienno-zimowych, a to dlatego, że krupnik należy też do zup rozgrzewających i sycących. Mówi się, że krupnik to ulubiona zupa dzieci, ja niestety tego nie potwierdzam. Moje dzieci, albo nie dorosły jeszcze do tej zupy, albo już wyrosły.
Wykonanie
- Skrzydełka umyć, dodać liście pora i selera, dwa liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
- Gotować 30 minut w osolonej wodzie, wyjąć liście i mięso.
- Kaszę wypłukać, dodać do wywaru.
- Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do zupy.
- Seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dodać do zupy, przyprawić, gotować 20 minut.
- Mięso odzielić od kości, dodać do zupy.
- Posypać umytymi i posiekanymi koperkiem i natką pietruszki.