<

Królik duszony w cebuli

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 40
  • Pieczenie: 150 min
  • Kalorie: 197 kcal
Drukuj

Mięso królika jest smaczne i wyjątkowo zdrowe, niemal nie zawiera cholesterolu. Zaleca się podawać je dzieciom, osobom starszym i na diecie. Jest lekkostrawne, nie uczula, zawiera duże ilości białka i witamin. Czas pieczenia zależy: od wielkości królika, wieku (młodsze mięso będzie szybciej miękkie) i tego czym królik był karmiony. Mój piekł się prawie 3 godziny (lubię dobrze przypieczony). Przepis pochodzi z książki "kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.

Składniki

Wykonanie

  1. Pozbawione błon i żyłek mięso wycieramy ściereczką obficie skropioną octem.
  2. Nacieramy solą i szpikujemy kawałkami słoniny, oprószonymi białym pieprzem.
  3. Na spód brytfanny wlewamy łyżkę oliwy, rozkładamy porcje mięsa, wierzch polewamy oliwą.
  4. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika.
  5. Gdy mięso zacznie się rumienić, posypujemy je pokrojoną w cienkie piórka cebulą.
  6. Podlewamy 4 łyżkami rosołu, przykrywamy i dusimy do miękkości (cebula powinna lekko zbrunatnieć).
  7. Wytworzony sos, gdy trzeba, podlewamy pozostałym rosołem, doprawiamy do smaku.
  8. Podajemy z ziemniakami puree i zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym (u mnie z ziemniakami i surówką z kwaszonej kapusty i też było pysznie).

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap