- Porcje: 20
- Czas przygotowania: 15
- Pieczenie: 0 min
- Kalorie: 70 kcal
Drukuj
Uwielbiam szyszki! Jak jestem gdzieś na imprezie i są tam szyszki (to wstyd się przyznać), ale wyjadam je wszystkie, półtora metra z lewej i półtora z prawej (taki mam tylko zasięg, niestety). Zadziwiające jest to, że sama nigdy ich nie robiłam, chociaż przepisów mam kilka i to od wielu już lat. Może dlatego, że zanim bym je posklejała w szyszki, to całą masę bym wyjadła prosto z garnka, no nie wiem. W tym roku mam zamiar nadrobić te zaległości, dzisiaj pierwszy z przepisów, wkrótce pojawią się następne.
Wykonanie
- Masę z puszki przełóż do garnka, delikatnie podgrzewaj, mieszająć.
- Do prawie rozpuszczonej masy, dołóż czekoladę połamaną na kawałki.
- Całość podgrzewaj, mieszając, aby masa dokładnie połączyła się, ale nie przypaliła.
- Do gotowej masy wsyp ryż preparowany, całość dokładnie wymieszaj łyżką, wystudź.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z masy niewielkie kule.
- Układaj je na papierze do pieczenia, dobrze wystudź.
- Przełóż szyszki do zamykanego pojemnika na żywność i włóż do lodówki, by dobrze się schłodziły.
- W lodówce możesz je też przechowywać kilka dni.