- Porcje: 20
- Czas przygotowania: 50
- Pieczenie: 2 min
- Kalorie: 380 kcal
Drukuj
Jeśli zastanawiacie się nad tym co zrobić na tłusty czwartek - pączki czy faworki, to mam dzisiaj dla Was trzecią propocycję. Może by tak oponki drożdzowe, łatwiejsze do zrobienia od pączków i odpada nadziewanie. Smakują podobnie jak pączki, a miłośnicy chrupiącej skórki, będą jeszcze bardziej zadowoleni, bo oponki mają jej więcej niż pączki. Przepis pochodzi z gazetki "Najlepsze Ciasta".
Wykonanie
- Z pokruszonych drożdży, cukru, 3 łyżek mąki oraz 1/2 szklanki ciepłego mleka przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę przesiać przez sito do większej miski.
- Dołożyć wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka wymieszanego z żółtkami, cukrem wanilinowym i 1/2 szklanki oleju.
- Do zawartości miski dodać 1 łyżkę soku z cytryny, kilka kropel olejku oraz ocet lub wódkę.
- Składniki wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki, po czym przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować na płat o grubości ok. 2 cm, a następnie za pomocą szklanki wyciąć kółka.
- Środki wykroić kieliszkiem, oponki odstawić na kilkanaście minut, aby jeszcze podrosły.
- W głębokim naczyniu dobrze rozgrzać olej i wrzucić oponki.
- Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, wyjmować na ręcznik papierowy, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Oponki odstawić do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem równomiernie posypać cukrem pudrem.