O walorach mięsa z królika, pisałam już przy okazji przepisu - królik duszony w cebuli. Dzisiaj to wszystko potwierdzam i polecam kolejny przepis z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz.
Składniki
Wykonanie
Z mięsa usuwamy błony i żyłki, wycieramy ściereczką skropioną octem, nacieramy solą.
Szpikujemy niewielkimi kawałkami słoniny, oprószonymi papryką, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Spód brytfanny polewamy oliwą, boki lekko smarujemy częścią smalcu, układamy comber i uda.
Pozostałym smalcem smarujemy wierzch mięsa, wstawiamy na ok. 2 godziny do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika.
W czasie pieczenia mięso polewamy łyżką wody i wytworzonym sosem.
Gdy królik będzie prawie miękki, zalewamy śmietaną roztrzepaną bardzo dokładnie z mąką, dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut.
Sos doprawiamy sokiem z cytryny i, gdy trzeba, szczyptą soli i białego pieprzu.
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej.
W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki.
Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.