<

Banany pieczone z syropem klonowym po vermoncku

  • Porcje: 4
  • Czas przygotowania: 10
  • Pieczenie: 15 min
  • Kalorie: 140 kcal
Drukuj

Błyskawiczny, smaczny i do tego zdrowy deser. Banany to owoce, które zawierają wiele składników mineralnych i liczne witaminy. Są przede wszystkim skarbnicą potasu. Syrop klonowy zawiera wiele polifenoli, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Spożycie bananów, słodzonych syropem klonowym uruchomi produkcję serotoniny, a to wprawi Was w pozytywny nastrój. Źródło przepisu: " O czym lekarze Ci nie powiedzą". Gdy zobaczyłam te banany w gazecie (zdjęcie było piękne, wyglądały bardzo apetycznie) wiedziałam, że muszę je zrobić. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale moje nie wyglądają tak apetycznie.

Składniki

Wykonanie

  1. Banany obierz i przekrój mniej więcej w połowie, a następnie każdą połówkę przekrój również w połowie wzdłuż.
  2. Roztop masło i wlej do formy o wymiarach 23x36.
  3. Ułóż w niej banany, a następnie odwróć kawałki, tak aby odrobina masła znalazła się również na wierzchu każdego z nich.
  4. Wymieszaj wodę z syropem klonowym i spryskaj nimi banany.
  5. Piecz ok. 10 minut lub dopóki banany nie zmiękną.
  6. Podawaj po trzy kawałki na osobę.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap