<

Babka puchowa

  • Porcje: 20
  • Czas przygotowania: 20
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 370 kcal
Drukuj

Jeśli w swoim życiu nie upiekliście jeszcze żadnej babki i boicie się upiec, bo z góry wiecie, że na pewno Wam nie wyjdzie to śmiało możecie skorzystać z tego przepisu. Babka jest pyszna i zawsze się udaje. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła i tylko posypana cukrem pudrem. Polana lukrem, czy polewą i posypana kolorową posypką sprawdzi się na świątecznym stole. Moja polana białą czekoladą i posypana kuleczkami zbożowymi. Z tej porcjii wychodzą dwie babki średniej wielkości. Przepis dawno temu znaleziony w kalendarzu, tylko cukru w przepisie były dwie szklanki, daję 1 i 1/2, a można dać tylko jedną.

Składniki

Wykonanie

  1. Mieszam w misce mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia, odstawiam.
  2. W drugiej misce ubijam mikserem białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję 1/2 szklanki cukru i dalej ubijam na sztywną pianę, odstawiam.
  3. W trzeciej misce ucieram mikserem masło lub margarynę z żółtkami i szklanką cukru.
  4. W trakcie ucierania dodaję do masy olej i ocet, na koniec wymieszane mąki na przemian z pianą z białek.
  5. Wymieszaną jednolitą masę wykładam do dwóch foremek na babki (1/2 formy).
  6. Babki piekę ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
  7. Jeszcze ciepłe babki możemy posypać cukrem pudrem lub wystudzić i udekorować w inny sposób.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap