<

Drożdżowa baba czekoladowa

  • Porcje: 16
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 360 kcal
Drukuj

Bardzo rzadko piekę ciasta z czekoladą czy dodatkiem kakao (moja rodzina nie lubi nic czarnego). Do tej babki przymierzałam się kilka lat, przepis znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska". Babkę posypałam cukrem pudrem, podobno jest najlepsza polana polewą czekoladową.

Składniki

Wykonanie

  1. W ciepłym mleku rozprowadzamy rozkruszone drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru.
  2. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Czekoladę rozdrabniamy w malakserze lub ucieramy na tarce.
  4. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogel-mogel, dodajemy czekoladę i utłuczoną w moździerzu wanilię.
  5. Składniki łączymy, dodajemy wyrośnięte drożdże i, cały czas ubijając (najłatwiej robotem nastawionym na najniższe obroty), sypiemy przez sito wygrzaną mąkę i nadal ubijamy, aż ciasto stanie się jednolite.
  6. Dodajemy przebrane, wypłukane rodzynki, skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy i od razu nakładamy do średniej wielkości, wysmarowanej tłuszczem formy (do ciasta nie dodajemy tłuszczu).
  7. Gdy ciasto podwoi objętość, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C przez  ok. 40-50 minut (czas pieczenia zależy od wysokości baby).
  8. Gotową możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem rumowym czy pomarańczowym, najsmaczniejsza jest polana czekoladą.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap