- Porcje: 26
- Czas przygotowania: 90
- Pieczenie: 60 min
- Kalorie: 250 kcal
Drukuj
Moim zdaniem pasztet z królika to najlepszy i najsmaczniejszy pasztet. Może dlatego, że w moim rodzinnym domu zawsze mieliśmy pokaźne stadko królików i ten pasztet dość często gościł na naszym stole. Jest to przepis mojej mamy Celiny i chyba jest to niezły przepis, bo już kolejne pokolenie zajada się tym pasztetem. Ilość przypraw według uznania, najlepiej spróbować w trakcie mieszania i ewentualnie dosypać.
Wykonanie
- Królika podzielić na porcje, opłukać, ułożyć w garnku razem z boczkiem lub podgardlem.
- Dodać suszone grzyby, marchewkę, listek laurowy, ziele angielskie, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Ugotowane mięso odsączamy na sicie, studzimy, obieramy z kostek i wraz z marchewką i grzybami przepuszczamy 2 razy przez maszynkę.
- Cebulę obieramy, bułkę moczymy w mleku, przepuszczamy 1 raz przez maszynkę.
- Do masy dodajemy jajka, przyprawy i bardzo dokładnie wyrabiamy.
- Dwie formy keksowe smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni C.
- Gdy piekę pasztet na Wielkanoc, daję do środka ugotowane na twardo jajka.