<

Pasztet z królika

  • Porcje: 26
  • Czas przygotowania: 90
  • Pieczenie: 60 min
  • Kalorie: 250 kcal
Drukuj

Moim zdaniem pasztet z królika to najlepszy i najsmaczniejszy pasztet. Może dlatego, że w moim rodzinnym domu zawsze mieliśmy pokaźne stadko królików i ten pasztet dość często gościł na naszym stole. Jest to przepis mojej mamy Celiny i chyba jest to niezły przepis, bo już kolejne pokolenie zajada się tym pasztetem. Ilość przypraw według uznania, najlepiej spróbować w trakcie mieszania i ewentualnie dosypać.

Składniki

Wykonanie

  1. Królika podzielić na porcje, opłukać, ułożyć w garnku razem z boczkiem lub podgardlem.
  2. Dodać suszone grzyby, marchewkę, listek laurowy, ziele angielskie, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  3. Ugotowane mięso odsączamy na sicie, studzimy, obieramy z kostek i wraz z marchewką i grzybami przepuszczamy 2 razy przez maszynkę.
  4. Cebulę obieramy, bułkę moczymy w mleku, przepuszczamy 1 raz przez maszynkę.
  5. Do masy dodajemy jajka, przyprawy i bardzo dokładnie wyrabiamy.
  6. Dwie formy keksowe smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni C.
  8. Gdy piekę pasztet na Wielkanoc, daję do środka ugotowane na twardo jajka.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap