- Porcje: 16
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 60 min
- Kalorie: 260 kcal
Drukuj
Uwielbiam serniki, a najbardziej te bez dodatku ciasta, czy to kruchego, czy biszkoptowego. Wiedeński jest pyszny, pachnący rumem i skórką pomarańczową, obowiązkowo musiał być na Wielkanoc. Można sernik polać czekoladą, jak ktoś ma na to ochotę.
Wykonanie
- Rodzynki zalać wrzątkiem, osączyć, zalać rumem.
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać, cały czas ucierając, po jednym, żółtka.
- Gdy masa będzie jednolita, dodać, w kilku częściach, ser i, cały czas ucierając, dodać przesianą mąkę i budyń.
- Do utartej, pulchnej masy dodać skórkę z pomarańczy i rodzynki razem z rumem.
- Na koniec dodać ubite na pianę białka, delikatnie wymieszać.
- Masę wyłożyć na dużą tortownicę lub prostokątną formę.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 60 minut.
- Sernik jest upieczony, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy.
- Wychłodzony, przekładamy na paterę, można podać z porcją bitej śmietany.