- Porcje: 10
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 15 min
- Kalorie: 290 kcal
Drukuj
Jakiś czas temu robiłam likier kokosowy (wiórki kokosowe zalane alkoholem). Napisałam wtedy, aby wiórki po odcedzeniu zatrzymać, bo mogą się przydać do ciasta lub innego deseru. Część moich wiórek wykorzystałam dzisiaj do rolady kokosowej. Przepis na roladę pochodzi z książki Siostry Anastazji. Masa tuż po zrobieniu jest dość rzadka. Obawiając się wyciekania bokami podczas zwijania rolady, wstawiłam masę do lodówki, aby trochę stężała.
Wykonanie
- Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na blaszkę wyłożoną pergaminem wylać ciasto, piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni C.
- Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w rulon i wystudzić.
- Czekoladę rozpuścić z masłem, mlekiem i rumem.
- Ubić śmietanę, białka ubić na pianę, połączyć i delikatnie wymieszać, a następnie dodać przestudzoną masę czekoladową i połowę wiórek kokosowych.
- Rozwinąć ciasto, posmarować 2/3 masy i zwinąć rulon.
- Pozostałą masą posmarować wierzch rolady i posypać wiórkami kokosowymi.