<

Harataniec

  • Porcje: 15
  • Czas przygotowania: 50
  • Pieczenie: 50 min
  • Kalorie: 320 kcal
Drukuj

Ciasto na pierwszy rzut oka wygląda na pracochłonne, w rzeczywistości takie nie jest. Pracę nad ciastem rozkładamy sobie na raty. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki, a dopiero później robimy całą resztę. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji "103 Ciasta", delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. W przepisie piana była w środku, pod ciastem ciemnym. Pierwszy raz tak zrobiłam, ale zanim upiekł się ser i ciasto, to piana bardzo się spiekła.

Składniki

Wykonanie

  1. CIASTO - WYKONANIE
  2. Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać cukier, proszek i żółtka, zagnieść ciasto.
  3. Ciasto podzielić na 3 części: do dwóch części dodać kakao, a jedno ciasto pozostawić jasne. Ciasto schłodzić w lodówce.
  4. SER - WYKONANIE
  5. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, ciągle ucierając, dodać resztę składników i zamieszać.
  6. PIANA - WYKONANIE
  7. Białka ubić z cukrem i dodać kisiel.
  8. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach ciasto białe.
  9. Na ciasto białe wyłożyć powidło (u mnie dżem z czarnej porzeczki).
  10. Na powidło zetrzeć jedną porcję ciemnego ciasta, wyłożyć masę serową i zetrzeć drugą porcję ciemnego ciasta.
  11. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C.
  12. W trakcie pieczenia ubić pianę z białek, dodać cukier i kisiel.
  13. Wyłożyć pianę na podpieczone ciasto i dalej piec ok. 20 minut.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap