- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 15
- Pieczenie: 25 min
- Kalorie: 190 kcal
Drukuj
Jeśli bardzo chcielibyście upiec chleb lub bułeczki sami w domu, ale nigdy tego nie robiliście i przeraża Was "zakwas" i całe to gniecenie i wyrabianie. Proponuję wypróbować takie oto proste bułeczki z sodą. Myślę, że wielbiciele suszonych pomidorów będą nimi zachwyceni. Jeśli zaś nie przepadacie za smakiem suszonych pomidorów, możecie je zamienić np. na suszone śliwki lub żurawinę. Przepis pochodzi z BBC goodfood. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z masełkiem.
Wykonanie
- W misce wymieszaj ze sobą mąki, płatki, sodę oczyszczoną, tymianek i łyżeczkę soli a następnie wetrzyj masło.
- Dodaj pomidory, wlej maślankę i szybko mieszaj szpatułką, aby powstało miękkie ciasto.
- Wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i potnij na 6 równych części.
- Rękoma oprószonymi mąką uformuj z nich okrągłe bułeczki.
- Ciasto formuj tak krótko, jak to możliwe - nie tylko dlatego, że jest lepkie, ale też po to, żeby struktura na pewno pozostała lekka.
- Ułóż na blasze do pieczenia w pewnych odstępach i zaznacz krzyżyk na górze każdej bułki (użyj do tego noża obsypanego mąką).
- Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20-25 minut, aż spody bułek delikatnie się zezłocą, a bułki będą wydawały pusty dźwięk, gdy w nie postukasz.
- Przykryj ściereczką i odstaw do ostygnięcia.