- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 20 min
- Kalorie: 115 kcal
Drukuj
I pomyśleć, że tak się złościłam na ten koper, że sam się wysiał wszędzie. Dzięki niemu mogłam zrobić pyszne, pachnące klopsiki. Podałam klopsiki z ziemniakami, ale myślę, że równie dobre będą z kaszą lub ryżem i do tego ulubiona surówka. U mnie w maju króluje sałata z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Wykonanie
- Do mięsa mielonego dodać jajko, drobno pokrojoną cebulę, bułkę tartą, posiekany koperek.
- Doprawić solą, pieprzem, wyrobić masę mięsną i uformować klopsiki.
- Obtoczyć w mące i podsmażyć ze wszystich stron na wolnym ogniu.
- Włożyć do szerokiego garnka, podlać wodą, dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach.
- Dusić pod przykryciem 20 minut, doprawić solą, pieprzem, vegetą.
- Sos zagęścić mąką i śmietaną, dodać posiekany koperek.