<

Trifle z rabarbarem i kruszonką

  • Porcje: 8
  • Czas przygotowania: 30
  • Pieczenie: 40 min
  • Kalorie: 580 kcal
Drukuj

Dwa lata przymierzałam się do tego deseru, albo brakowało mi jakiegoś składnika, albo przerażał mnie sposób wykonania. Jeśli czytamy przepis pierwszy raz, to może się wydać trochę skomplikowany. Przygotowanie deseru możemy rozłożyć sobie na raty, wcześniej upiekłam rabarbar i kruszonkę. Deser możemy podać w jednym dużym naczyniu lub w kilku małych. Przepis pochodzi z BBC goodfood.

Składniki

Wykonanie

  1. Nagrzej piekarnik do 190 st. C (170 st. C z termoobiegiem) lub ustaw na 5 w przypadku piekarnika gazowego. Ułóż kawałki rabarbaru w dużej brytfannie, posyp cukrem, skórką z pomarańczy i polej sokiem, grenadyną oraz 150 ml wody.
  2. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 25-30 minut, aż będą miękkie, ale nie papkowate. Wyjmij rabarbar z brytfanny i przecedź, zbierając cały sok. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Pozostały płyn i zebrany sok przelej do rondla i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut lub aż się zredukuje i nabierze konsystencji syropu. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  3. Aby przygotować kruszonkę, wetrzyj masło w mąkę, aż struktura mieszaniny będzie przypominać małe okruszki, a następnie wmieszaj cukier demerara, migdały oraz płatki owsiane. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut, od czasu do czasu potrząsając, aż kruszonka nabierze złotobrązowego koloru. Odstaw do ostygnięcia.
  4. W płytkim naczyniu wymieszaj likier z sokiem z pomarańczy. Zanurz każdy biszkopt w płynie, pozostawiając przez 15 sekund na jednej stronie, a następnie ułóż je na dnie dużego, szklanego naczynia, w którym podasz deser. Włóż mascarpone do miski i mieszaj, aż będzie miękkie i gładkie, a następnie dodaj sos custard, po trochę na raz, i mieszaj, aż składniki się połączą. Ułóż połowę kawałków rabarbaru na biszkoptach, pozbywając się wcześniej skórki z pomarańczy. Skrop 2 łyżkami syropu z rabarbaru i pokryj warstwą mieszaniny sosu custard z mascarpone. Na tym ułóż kolejną warstwę rabarbaru, skrop 1 łyżką syropu i przykryj resztą mieszaniny.
  5. Lekko ubij śmietanę z cukrem i nałóż na górę deseru. Skrop pozostałym syropem i posyp kruszonką. Jeśli nie zużyjesz całej kruszonki, wsyp ją do miski i postaw na stole.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap