- Porcje: 6
- Czas przygotowania: 30
- Pieczenie: 60 min
- Kalorie: 49 kcal
Drukuj
Jedną z zup, która najbardziej smakuje mi wiosną jest zupa koperkowa. Uwielbiam ten zapach koperku, który unosi się w całym domu w trakcie gotowania. W zimie też nie pogardzę koperkową, w tym celu drobno siekam koperek i zamrażam.
Wykonanie
- Mięso zalać zimną wodą i zagotować.
- Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pietruszkę, seler i por w całości, gotować ok. 50 minut.
- Wyjąć ugotowane warzywa, dodać ziemniaki i marchewkę, pokrojone w drobną kostkę.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać drobno pokrojony koperek.
- Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować odrobiną zupy, wlać do garnka z zupą, ciągle mieszająć.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.