<

Wiśnie w syropie

  • Porcje: 8
  • Czas przygotowania: 60
  • Pieczenie: 0 min
  • Kalorie: 90 kcal
Drukuj

Moja mama od lat robi takie wiśnie, a później w zimie z nimi pączki. Kruche rogaliki też są pyszne z takimi wiśniami. Napisałam 2 kg wiśni i kilogram cukru, ale jeśli macie nadmiar wiśni i dysponujecie większym garnkiem możecie zrobić więcej. Mój sok zlewałam i gotowałam 5 razy.

Składniki

Wykonanie

  1. Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przykryć i zostawić na noc.
  2. Następnego dnia rano zlać sok, zagotować i wrzącym zalać wiśnie.
  3. Wieczorem czynność powtórzyć i następnego dnia też. W sumie sok zlewamy i zagotowujemy 5-6 razy.
  4. Ostatni raz zagotowujemy sok, wlewamy do wiśni i zagotowujemy sok razem z owocami.
  5. Po zagotowaniu wiśnie wraz z sokiem przekładamy do słoików, zakręcamy, nie pasteryzujemy.

Dodaj komentarz


Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz blog może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, umieszcza je w pamięci Twojego urządzenia.
© Copyright 2015 by ciociawandagotuje.pl. All Rights Reserved. | Designed by ADNET Systems Adam Trzciński using Bootstrap