- Porcje: 14
- Czas przygotowania: 25
- Pieczenie: 18 min
- Kalorie: 346 kcal
Drukuj
Zawsze lubiłam połączenie wiśni i czekolady, ale to tutaj, to po prostu pyszności. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nikt z moich domowników nie lubi ciast z czekoladą i te wszystkie, śliczne minibrownies są tylko dla mnie. Moje brownies piekłam w silikonowych foremkach, niczym ich nie wykładałam i wyszły bez problemu. Jeśli będziecie piec w blaszanej formie do muffinów, wyłóżcie każdy z otworów paskiem papieru do pieczenia lub papierowymi foremkami na muffiny. Foremki wypełniamy prawie do pełna, bo ciasto w trakcie pieczenia dużo nie urośnie. Źródło przepisu - BBC goodfood.
Wykonanie
- W żaroodpornej misce wymieszaj masło, 150 g czekolady, cukier i wanilię, miskę umieść w garnku, nad wrzącą wodą.
- Delikatnie podgrzewaj, raz na jakiś czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą, następnie odstaw na kilka minut do wystygnięcia.
- W tym czasie przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sporą szczyptę soli do dużej miski.
- Do suchych składników dodaj ciepłą masę czekoladową, ubite jajka, wiśnie i pozostałe 50 g czekolady, mieszaj do połączenia składników.
- Nakładaj ciasto do foremek do muffinów - upewnij się, że w każdym otworze znajduje się trochę wiśni.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem) przez 18 minut, aż ciasto się upiecze, zachowując miękką konsystencję w środku - kiedy odstawisz ciasto do ostygnięcia ta część będzie się dalej podpiekać.
- Zanim wyjmiesz brownies, odstaw je do ostygnięcia na 30 minut w foremkach.
- Możesz też zjeść je na ciepło z kleksem bitej śmietany, przyprószonej kakao i ozdobione wisienką.